Η αυτοφροντίδα δεν είναι μόνο για τις Κυριακές. Η ενσωμάτωση μιας επιμελούς και προσεκτικής ρουτίνας στην καθημερινή σου ζωή – είτε πρόκειται για ένα δευτερόλεπτο είτε για μία ώρα – μπορεί να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στα επίπεδα άγχους σου, στην ενέργεια και στη σύνδεση με τον εαυτό σου. Από που ξεκινάμε λοιπόν; Παρακάτω θα βρεις μερικές εύκολες συμβουλές για να οργανώσεις ένα σταθερό πλάνο για την αυτοφροντίδα σου:

1. Λάβε υπόψη τις βασικές σου ανάγκες

Σκέψου τα απλά πράγματα που χρειάζεσαι για να ζήσεις τη ζωή σου προσέχοντας τον εαυτό σου. Ο τρέχων τρόπος ζωής σου υποστηρίζει τις βασικές σου ανάγκες; Η αυτοφροντίδα ξεκινά με την συνειδητοποίηση του τι χρειάζεσαι καθημερινά σε κάθε δεδομένη στιγμή, από το πιο τετριμμένο μέχρι το πιο αναζωογονητικό. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα δειγμάτων που πήρε η  Jill Conyers σχετικά με τις ανάγκες που ενδεχομένως και εσύ να έχεις: 

Χρειάζεσαι συνήθως 8 ώρες ύπνου;

Τρως κάτι φρέσκο καθημερινά;

Περνάς χρόνο κοντά στη φύση, ακόμα και για λίγο; 

Πίνεις αρκετό νερό; 

Δέχεσαι αρκετό φως από τον ήλιο;

Προγραμματίζεις ετήσια ραντεβού στον γιατρό; 

Γυμνάζεσαι αρκετά; 

Έχεις τακτική επαφή με άλλους; 

Γελάς συχνά; 

Δίνεις χρόνο στους φίλους σου; 

Έχεις κάποιον στον οποίο μπορείς να απευθυνθείς όταν δεν αισθάνεσαι καλά και πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον; 

Ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι; 

Εκφράζεις / απελευθερώνεις τα αρνητικά συναισθήματα;

Συγχωρείς τον εαυτό σου όταν κάνεις κάποιο λάθος; 

Κάνεις πράγματα που σου δίνουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης και σκοπού; 

Αφιερώνεις χρόνο για να μείνεις μόνη και ήσυχη; 

Λαμβάνεις αρκετή πνευματική τροφή; 

Δέχεσαι τον εαυτό σου για αυτό που είναι; 

Δέχεσαι τα κοπλιμέντα με ευγένεια, χωρίς να τα παρακάμπτεις ή να τα αποφεύγεις; 

Αποφεύγεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους; 

Αποφεύγεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους; 

2. Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που σε «χορταίνουν»

Τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά! Τι αγγίζει την καρδιά σου; Υπάρχει κάποιο τραγούδι που φτάνει ως την ψυχή σου; Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη  ρουτίνα ομορφιάς που σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστή; Γράφεις ποιήματα ή σχεδιάζεις; Γυμνάζεσαι; Κάνοντας μια λίστα, θα βοηθηθείς σε στιγμές που νιώθεις χαμένη και δεν ξέρεις πως να φροντίσεις τον εαυτό σου. Η λίστα αυτή μπορεί να λειτουργήσει και ως μια σημαντική υπενθύμιση κατά τις στιγμές στις οποίες η καθημερινότητα σε έχει καταβάλει.

3. Συντονίσου και μην τα πολυσκέφτεσαι

Όταν νιώθεις εξαντλημένη και χρειάζεσαι να φροντίσεις τον εαυτό σου, θυμήσου ότι εσύ ξέρεις τον εαυτό σου καλύτερα από τον καθένα! Κλείσε τα μάτια σου και συντονίσου με το σώμα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου την παρούσα στιγμή. Η κατανόηση της κατάστασής είναι το πρώτο συστατικό της αυτοφροντίδας. Έπειτα, μπορείς να σκεφτείς με ποιον τρόπο πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως μια ανάσα, ή κάτι πολύ πιο σύνθετο, όπως μια ημέρα στο σπα. Η αγάπη για τον εαυτό σου και η αυτοφροντίδα πάνε μαζί, και όλες οι πράξεις αγάπης προς τον εαυτό σου δεν έχουν κανένα άλλο στόχο πέρα από το να σε κάνουν να νιώσεις όμορφα!

4. Να είσαι συνεπής για να αποφύγεις την εξάντληση

Όλοι εξαντλούμαστε, η ζωή μας καταβάλλει και ξεχνάμε να θέσουμε ως προτεραιότητα τον εαυτό μας. Χρησιμοποίησε τις λίστες σου και την κατανόηση του εαυτού σου για να προσθέσεις την αυτοφροντίδα στο ημερολόγιο σου, στην οποία μπορείς να βασιστείς και να ανυπομονείς για αυτή. Αυτό μπορεί να είναι να πας μια βόλτα για περπάτημα κάθε πρωί ή να βγεις ραντεβού με τον εαυτό σου. Εάν γνωρίζεις ότι σε περιμένει μια δύσκολη εβδομάδα, αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να δημιουργήσεις έναν χώρο στον οποίο μπορείς να αφήσεις έξω από την πόρτα ό, τι σε απασχολεί.

Η φροντίδα του εαυτού σας μπορεί να αποτελέσει το προσωπικό σας διαβατήριο στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Όταν μπορέσετε να εκτιμήσετε τον εαυτό σας μέσα από όλες τις στιγμές, θα καταφέρετε να δείτε τον εαυτό σας να λάμπει πραγματικά!