Είναι κάτι που κάνουμε όλοι καθημερινά: κοιτάμε τα τηλέφωνά μας. Η ευκολία του να έχουμε τόσα πολλά πράγματα προσβάσιμα σε μια μικρή συσκευή έχει αποτελέσει με ποικίλους τρόπους κάτι το επαναστατικό, αλλά έχει επίσης αποτελέσει εφιάλτη για την στάση του σώματος. Σήμερα ονομάζεται «Tech Neck» («Ρυτίδες Τεχνολογίας»), αυτή η συνηθισμένη στάση όχι μόνο επηρεάζει την καθημερινότητά μας με τον πόνο και την αλλαγή διάθεσης, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει δραματικές αλλαγές στην εμφάνιση του λαιμού.

Ως «Tech Neck» χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε αφύσικη στάση του λαιμού, ειδικά όταν ρίχνουμε μία ματιά σε μία συσκευή. Καθώς η βαρύτητα τραβάει το λαιμό πιο κάτω, η ποσότητα πίεσης που ασκείται στο λαιμό αυξάνεται σε κατά κόρον. Τόσο όσο μια 30 μοιρών καθοδική κλίση του λαιμού λαιμού μπορεί να παράξει πίεση έως και 18 κιλών στο λαιμό. Δεδομένου ότι τα κεφάλια μας ζυγίζουν περίπου 4,5 έως 5,5 κιλά, αυτό αποτελεί περιττό βάρος για τους λεπτούς μύες και τη δομή του λαιμού.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις του «Tech Neck» δεν σταματούν εκεί. Η άσκηση αυτής της μεγάλης πίεσης στους λαιμούς μας καθημερινά μπορεί γρήγορα να εκδηλωθεί ως πόνος στον αυχένα και σε μυϊκούς σπασμούς που μπορούν να εξαπλωθούν στο υπόλοιπο της πλάτης. Αυτή η εμπειρία άγχους στο σώμα μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν ως χρόνιος πόνος, διαταραχές διάθεσης και γενικά συναισθήματα άγχους. Από αισθητική άποψη, κοιτάζοντας συνεχώς προς τα κάτω το τηλέφωνό σας ή άλλες συσκευές μπορεί να δημιουργήσει πρόωρη χαλάρωση στο δέρμα, που τελικά μπορεί να μετατραπεί σε βαθιές ρυτίδες ή εμφανή χαλάρωση στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Ένα άλλο πιθανό αισθητικό αποτέλεσμα στον λαιμό είναι η πρόωρη απώλεια της ελαστικότητας από το αφύσικο τέντωμα, το οποίο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δώσει στον λαιμό μια χαλαρή εμφάνιση.

Ορισμένες ενδείξεις του φαινομένου «Tech Neck» περιλαμβάνουν:

  • Πονόλαιμος
  • Πονοκέφαλοι, ειδικά στη βάση του κρανίου
  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα
  • Αδυναμία στο λαιμό, με αποτέλεσμα την κακή στάση του σώματος
  • Σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση και την ελαστικότητα του δέρματος στον λαιμό

Ευτυχώς, το «Tech Neck» όχι μόνο μπορεί να προληφθεί, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα με διάφορες λύσεις και ασκήσεις.

 

Σωματική Άσκηση

Για τα σωματικά συμπτώματα του «Tech Neck», υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες σωματικής άσκησης ανάλογα με τις οικονομικές σας προτιμήσεις . Από τις πιο γνωστές χειροπρακτικές και θεραπείες μασάζ, ως τις πιο ολιστικές επιλογές, όπως ο βελονισμός, η νατουροπαθητική ιατρική ή οι κρανιακές θεραπείες. Όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν τη δική τους προσέγγιση για θεραπεία και ευεξία, ώστε να βρείτε την ανακούφιση  που ταιριάζει στο στυλ και τις ανάγκες σας.

 

Άσκηση

Η ενδυνάμωση του λαιμού και η παροχή πλήρους εύρους κίνησης είναι σημαντική για την καταπολέμηση και εξάλειψη των συμπτωμάτων του «Tech Neck». Πολλές ασκήσεις γιόγκα τεντώνουν και ενδυναμώνουν τους μύες του σώματος, της πλάτης και του λαιμού, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη δημιουργία ευεργετικής στάσης σώματος. Υπάρχουν, επίσης, πολλές ασκήσεις τεντώματος και ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες για να αντιμετωπίσουν το «Tech Neck» που είναι εύκολα προσβάσιμες στο Διαδίκτυο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί έναν αξιόπιστο ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέο πρόγραμμα ασκήσεων.

 

Επίγνωση

Η μεγαλύτερη προσοχή στη στάση μας και η επίγνωση της ορθής στάσης του σώματος μας στο χώρο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα για να ανατρέψουμε αυτά που προκαλούν το «Tech Neck». Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε ένα καθημερινό έλεγχο στο σώμα και να προσαρμόζετε τη θέση σας αρκετές φορές την ημέρα για να διασφαλίσετε ότι αποφεύγετε συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα μέσα στην ημέρα σας, θέτοντας υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σας ή το ημερολόγιο σας για να ελέγξετε τη στάση σας, ελέγχοντας διανοητικά το σώμα από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα πολλές φορές την ημέρα, ή απλώς να ορίζοντας στόχους κάθε μέρα για να γνωρίζετε καλύτερα πώς προκαλείται σε εσάς το «Tech Neck».

 

Μη Χειρουργικές Αισθητικές Λύσεις

Για όσους από εμάς ήδη υποφέρουν από τα σημάδια του «Tech Neck» στην περιοχή του λαιμού, υπάρχουν πολλές οικονομικά προσιτές επιλογές για να μειώσουν την ορατότητα της χαλάρωσης και των γραμμών σε ολόκληρη την περιοχή. Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας ή μιας μάσκας στο λαιμό κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο δεν μπορεί μόνο να συμβάλει στη μείωση της εμφάνισης των γραμμών και των ρυτίδων, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή εμφάνισης βαθύτερων γραμμών. Εναλλακτικά, εάν έχετε μια ιδιαίτερη περίσταση και πρέπει να καλύψετε περισσότερο τα σημάδια του «Tech Neck», τότε η ταινία NECK RESCUE μπορεί προσωρινά να ανορθώσει το χαλαρωμένο δέρμα και να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων στο λαιμό για 24 ώρες.

Όποια και αν είναι τα προβλήματά που αντιμετωπίζετε, θεωρείται πάντα μια καλή ιδέα να διατηρείστε καλά ενυδατωμένοι για την υγεία των μυών σας και την εμφάνιση του δέρματος. Αυτή η νέα εποχή κακής στάσης μπορεί θεωρείται αναπόφευκτη στην πλήρως τεχνολογική κοινωνία μας, αλλά με λίγο περισσότερη ευαισθητοποίηση και λίγες θεραπευτικές αλλαγές στην ρουτίνα μας (TLC), μπορούμε όλοι να προσφέρουμε κάποια ανακούφιση στο σώμα μας με τον δικό μας τρόπο.