Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη, βλέπεις τα μάτια σου να είναι κάπως κοιμισμένα; Ίσως τα πάνω βλέφαρά σου να πέφτουν λίγο ή ακόμα και να καλύπτουν την κόρη του ματιού σου. Αυτό θα μπορούσε να είναι πτώση ή κρέμασμα των βλεφάρων. Τα πεσμένα βλέφαρα δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα, αλλά μερικές φορές η πτώση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όραση. Μπορεί ακόμη να χρειαστεί να κουνήσεις το κεφάλι σου προς τα πίσω και να σηκώσεις το πηγούνι σου για να δεις καλύτερα ή να σηκώσεις τα φρύδια σου για να ανοίξεις τα βλέφαρά σου, δημιουργώντας έτσι πρόωρες ρυτίδες στο μέτωπο. Με τον καιρό, αυτές οι αντισταθμιστικές κινήσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν το κεφάλι και τον λαιμό σου. Πως συμβαίνει λοιπόν η πτώση και τι μπορούμε να κάνουμε για να τη διορθώσουμε;

Αιτίες

Γονίδια

Μερικές φορές γεννιόμαστε με πτώση βλεφάρων, και μπορεί να είναι εμφανής από την παιδική ηλικία. Εάν παρατηρήσεις ότι πολλά άτομα στην οικογένειά σου έχουν πεσμένα βλέφαρα, είναι πιθανό να το δεις να συμβαίνει και στα δικά σου σας μάτια, εάν δεν έχει συμβεί ήδη.

Ύπνος με το πρόσωπο προς τα κάτω

Εάν ξυπνήσεις με σημάδια μαξιλαριού στο πρόσωπό σου, τότε είναι πιθανό τα βλέφαρά σου να έχουν απλωθεί προς διαφορετικές κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτοί που κοιμούνται στο πλάι παρατηρούν συχνά μια ασυμμετρία στα βλέφαρά τους. Από την πλευρά προς την οποία κοιμούνται τα βλέφαρά τους είναι πιο πεσμένα.

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε την ικανότητα να παράγουμε κολλαγόνο, το οποίο κάνει το δέρμα σφριγηλό και σφιχτό. Με την απώλεια της ελαστικότητας του κολλαγόνου, φυσικά θα αρχίσουμε να βλέπουμε το δέρμα μας να κρεμάει σε περισσότερα σημεία πέρα από τα μάτια μας.

Επέμβαση Lasik ή επέμβαση για καταρράκτη

Το βλέφαρο τεντώνεται κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρη χαλάρωση.

Θεραπείες

Λύσεις που εστιάζουν στις επεμβάσεις

Η πιο επεμβατική και δαπανηρή επιλογή για να απαλλαγείς από τη χαλάρωση των βλεφάρων είναι μέσω μιας χειρουργικής επέμβασης που ονομάζεται βλεφαροπλαστική. Αυτή είναι μια βιώσιμη επιλογή, αλλά πρέπει να θυμάσαι ότι το βλέφαρο θα συνεχίσει να πέφτει όσο μεγαλώνεις. Ένας άλλος λιγότερο επεμβατικός τρόπος για να μειωθεί η πτώση του δέρματος των βλεφάρων είναι μέσω μιας γεννήτριας πλάσματος, που χρησιμοποιείται για την ανύψωση του άνω βλεφάρου χωρίς να κοπεί δέρμα. Μερικές φορές, το botox χρησιμοποιείται επίσης πάνω από το κόκκαλο του φρυδιού για να σηκώσει την περιοχή των βλεφάρων. Η λύση αυτή είναι προσωρινή.

Άμεσες Κοσμητικές Λύσεις

Μερικές φορές, η χειρουργική επέμβαση ή άλλες δαπανηρές διαδικασίες δεν ταιριάζουν σε όλους και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν άμεσες, μη επεμβατικές λύσεις.  Το προϊόν LIDS BY DESIGN, μια μη χειρουργική ταινία διόρθωσης βλεφάρων, ανασηκώνει αμέσως το βλέφαρο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αυτές οι λύσεις προσφέρουν μια μη ανιχνεύσιμη κοσμητική επιλογή για όσους θέλουν να δουν  δουν τα βλέφαρα τους να ανορθώνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα..

Προληπτικά μέτρα

Πολλές από τις αιτίες της πτώσης μπορούν να προληφθούν με μέτρα όπως η λήψη επαρκούς ποσότητας κολλαγόνου προσθέτοντας βιταμίνη C στη διατροφή, η παραμονή μακριά από τον ήλιο και ο ύπνος ανάσκελα. Αυτές οι απλές αλλαγές στη ζωή σου μπορεί να σου εξοικονομήσουν το κόστος που σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση. Εναλλακτικά,  οι ταινίες LIDS BY DESIGN μπορούν επίσης να φορεθούν τη νύχτα για να αποφευχθεί η περαιτέρω χαλάρωση.